Fri fragt v/køb af 6 valgfrie flasker

Tilmeld nyhedsbrev her og få 10% rabat på første køb

Chardonnay


Bliv inspireret af vores Chardonnay vine
Chardonnay er en af verdens helt store druesorter - og med god grund. Denne alsidige franske drue spænder bredt, hvilket gør den attraktiv for både erfarne og nye vinentusiaster. Chardonnay har en stor tilpasningsevne og trives i forskellige klimaer og jordbundstyper. Derudover er det en druesort som vinificeres på forskellig vis. Samlet giver det en bred vifte af smagsprofiler lige fra fyldige, smør-cremede hvidvine med moden tropisk frugt til sprøde elegante og mineralske hvidvine. Egentlig er Chardonnay ikke en aromatisk og karakterfuld drue i sig selv, men afspejler dens terroir og vinificeringen i vinkælderen.  

Du finder Chardonnay-vine i hele verden - men nogle af druens helt store områder er Bourgogne og Champagne i Frankrig samt Californien i USA. Nedenfor kan du gå på opdagelse i vores udvalg af Chardonnay-vine og opdage, hvor forskellige vinene kan være.

Varer

Til dig der gerne vil vide mere om Chardonnay

Druen Chardonnay
Chardonnay kommer oprindeligt fra Frankrig ligesom Pinot Noir og ofte ser man de to druesorter vokse i de samme områder. Chardonnay er en druesort, som får knopper tidligt, hvilket betyder, at den kan have det svært i områder præget af forårsfrost - eksempelvis i Chablis i det nordlige Bourgogne. 

Hvordan dufter og smager Chardonnay
Chardonnay dufter og smager forskelligt afhængigt af det klima den vokser i og den teknik, der er anvendt i vinkælderen. Er det et køligt klima som fx Champagne eller Chablis, så kan vinen få noter af fx grønne æbler og citrus, mens i varme klimazoner kan den få noter af stenfrugt samt af modne tropiske frugter som ananas og banan. I det centrale Bourgogne kan vinene også udvikle noter af nødder og champignon, hvis de får lov at ligge og få lidt alder.

I forhold til winemaking teknikker, så kan man fx kigge på Bourgogne, hvor der stilmæssigt laves meget forskellige Chardonnay-baserede vine. I det nordlige Bourgogne, i Chablis, er vinene sprøde, mineralske med noter af fx grønne æbler og citrus. Kommer vi til det centrale Bourgogne har de bedste vine bl.a. noter af stenfrugt med cremede fad noter - og i den sydlige del af regionen i Mâconnais får vinene mere varme og dermed mere modne noter samt noter af toastet fad. Hvidvinene fra det centrale og sydlige Bourgogne gennemgår ofte Malolactic Conversion samt lagring på bærmen.  

Bourgogne og Chardonnay
Chardonnay er sammen med Pinot Noir de største druer i Bourgogne - Chardonnay er dog den mest udbredte af de to og udgør næsten 50% af vinmarkerne. Winemakers i Bourgogne var i sin tid pionerer inden for de winemaking teknikker, der idag forbindes med at lave premium Chardonnay - fx fad fermentering, fadlagring, malolactic conversion samt lagring på bærmen.

Store Chardonnay regioner

Ud over Bourgogne og Champagne så er Chardonnay også en stor drue i Californien i fx Russian River Valley, Los Carneros. Tager vi til Australien så er områder som Adelaide Hills, Margaret River og Mornington Peninsula også kendt for premium Chardonnay samt Marlborough og Gisborne i New Zealand og Casablanca Valley i Chile. Derudover findes der også mange andre steder, hvor der laves premium Chardonnay.  

Chardonnay kan serveres til
Chardonnay-vine kan serveres til en meget bred vifte af retter, da Chardonnay vine laves i mange forskellige stilarter lige fra de de sprøde, frugtige og mineralske til de meget fyldige og cremede med modne tropiske noter. 

De helt sprøde, frugtige og mineralske kan fx serveres til fisk, skaldyr, ost og tærter mens de lidt mere cremede varianter fra fx det centrale Bourgogne også passer godt til lyst kød som kylling. Er der tale om en Californisk smør-cremet Chardonnay med tropiske noter som fx banan, så kunne den fx serveres til creolsk inspireret kylling. Derudover fungerer et glas Chardonnay også rigtig godt som aperitif. 

Findes der økologisk Chardonnay
Ja, helt sikker. Chardonnay laves også som økologisk vin - se fx her.