Fri Fragt v/køb for min 599 kr.

Tilmeld nyhedsbrev HER og få 10% på første køb

Merlot druen

Merlot, en af de fornemme franske druesorter, der startede sin begyndelse i Frankrig og som i dag findes i en lang række vinområder verden over og som gennem tiden har vundet mange vinelskeres gunst. Merlot er blandt de ældste sorter af den vinart vi kender her i Europa, nemlig Vitis Vinifera og ses både i vine som er 100% Merlot baserede - men i høj grad også som blandingsdrue i blends med Cabernet Sauvignon. Og sammenligner man Merlot med netop Cabernet Sauvignon, så får den tidligere knopper og modnes ligeledes tidligere end Cabernet Sauvignon. Den trives også i mere kølige jordbunde og modner mere stabilt i de kølige år, hvilket også betyder, at det er den mest udbredte drue i Bordeaux. Modsat Cabernet Sauvignon så har Merlot en tynd skal hvilket betyder, at den ikke får så kraftige tanniner og at den er tidligere drikkeklar. 

Længere nede kan du se vores udvalg af Merlot vine samt læse mere om druen.

Til dig der vil vide mere om Merlot...

Vinificering af Merlot
Når druerne kommer til vinkælderen frasorteres stilkene typisk og druerne knuses og hvis winemakeren ønsker at udtrække så meget farve og frugtig aroma som muligt, kan winemakeren evt. lave en kold pre-fermentering inden den egentlige fermenteringsproces går igang. Under den kolde pre-fermentering trækkes der ikke tanniner ud af skallerne - det sker først ved højere temperaturer under selve fermenteringen. Efter vinificeringen ligger Merlot vine typisk på fad, som fx kan give toastede noter samt noter af vanilje og nellike.  

Hvordan dufter og smager Merlot?
De bedste versioner af Merlot kommer typisk i 2 overordnede stilarter. Ved den ene stilart høstes druerne typisk så sent som muligt. Formålet er at opnå så modne druer som muligt, for at kunne lave en rødvin med en så intens farve som muligt og med noter af koncentrerede brombær og blommer samt en smooth og fløjlsblød tekstur. Disse vine har typisk ligget på nye fade for at få en rundere tekstur samt lidt toastede noter. Det er en stilart, som laves mange steder i verden inkl. nogle steder i Bordeaux. Ved den anden tilgang som man ofte ser, høstes druerne tidligere således at vinen får en medium fylde og medium alkohol - hvor vinene ved den anden tilgang typisk vil være full-bodied med en højere alkoholprocent. Når druerne høstes tidligere vil vinen også typisk få en højere syre samt noter af mere frisk frugt og ikke helt så moden frugt, som hvis druerne var blevet høstet sent. Tilgangen hvor druernes høstes tidligt ses primært i Bordeaux i Frankrig. 

Nogle af de typiske noter Merlot vine byder på er blomme, hindbær, mørke kirsebær, chokolade samt fad, toast og vanilje

I hvilke lande og områder ser man især Merlot?
Merlots hjemstavn er Frankrig, hvor vi kender den fra de store Bordeaux vine samt fra Sydfrankrig. Men derudover finder vi den også mange steder rundt om i verdenen - fx i USA og mere specifikt i Californien og Washington. Derudover finder vi den i Chile (hvor den tidligere blev forvekslet med Carmenère), Australien, Sydafrika samt i Italien og Spanien.

Merlot fra Bordeaux
I Bordeaux er det den mest plantede drue og blandt de røde druer udgør den ca 66%. Her trives Merlot på højre bred, hvor den især er kendt fra vinene fra Pomerol og Saint-Émillion. På højre bred står Merlot i en "kølig" leret jordbund - hvorimod Carbernet Sauvignon, som er det mest plantede drue på venstre bred, trives med varmere jordbundsforhold for at kunne modne. 

Merlot fra USA

I Californien er druen også udbredt og laver typisk let tilgængelige vine, som byder på moden mørk frugt kombineret med bløde tanniner. I San Joaquin i Central Valley finder man den største mængde af Merlot stokke og som typisk bruges til vine, der laves i større volumer og som er lidt billigere vine. Vil man gerne have højere kvalitet, kan man fx kigge efter vine fra Monterey, Napa og Sonoma, hvor klimaet er lidt køligere. I Washington finder man også Merlot baserede vine, som er full-bodied med de klassiske blomme-noter. 

Merlot fra Australien og New Zealand
I Australien ses Merlot typisk i et blend med Caberent Sauvignon for at give vinen "krop" og Merlots klassike blommede noter. Derudover ser man også Merlot i New Zealand - hvor den er den 2. største røde drue efter Pinot Noir. Her er den også typisk blandet med Cabernet Sauvignon.

Merlot fra Italien
I Italien finder vi bl.a. Merlot i Toscana i de såkaldte Supertoscanere samt i Nordøstitalien. 

Merlot fra Spanien
I Spanien finder vi fx Merlot som blandingsdrue i områder som Ribera del Duero og i Catalonien.

Findes der økologisk Merlot?
Ja, der findes helt sikkert også økologiske vine, hvor Merlot er en del af drue-blendet

Hvilke retter kan serveres til et glas Merlot?

Merlot kan generelt serveres til et bredt udvalg af retter – men valg af ret afhænger også lidt af hvorfra i verden vinen kommer fra og om vinen er lavet på 100% Merlot eller om det er et blend med andre druer. Men generelt så kan Merlot vine serveres til fx saftige bøffer, grillede grøntsager, robuste oste. 

Så forkæl dig selv og dine gæster med et godt glas Merlot og vil du gerne smage hvilke forskellige smagsoplevelser Merlot druen kan give, kan du fx foreslår Merlot som tema næste gang, du skal holde vinsmagning med venner eller familie.