Fri fragt v/køb af 6 valgfrie flasker

Tilmeld nyhedsbrev her og få 10% rabat på første køb

Riesling – en aromatisk og elegant drue

Riesling druen stammer oprindeligt fra Tyskland, som er kendt for sine fremragende Riesling vine. I dag produceres der også Riesling andre steder i verden som fx i Alsace i Frankrig, Østrig, Luxembourg, Australien og Sydafrika og det er virkelig en drue, der kan tilbyde en bred pallette af forskellige vine. Lige fra de helt tørre og mellem-tørre Riesling til de søde hvidvine samt mousserende vin. Derudover så spænder paletten også fra simple vine til vine med langt lagringspotentiale. Så helt kort er det en elegant og aromatisk drue med stor alsidighed, der byder på mange forskellige typer af vin. 

Til dig der gerne vil vide mere om Riesling

Rieslings karakteristika
Druen er aromatisk med en frugtig og floral duft, som kan spænde fra hvide frugter som grønne æbler og grønne pære til citron, til stenfrugter og over mod mere eksotiske frugter som mango og ananas samt tørrede frugter som abrikos. Derudover er det en drue med en naturlig høj syre og en af fordelene ved den høje syre er, at den er med til at balancere sødmen i vinen, som kommer fra restsukkeret i vinen. Mængden af restsukker varierer afhængig af typen af Riesling - altså om den er tør eller sød.

Riesling trives generelt bedst i klimaer med koldt til moderat klima – men hvorvidt hvidvinen får duft af æble eller fx mango afhænger af, hvor modne druerne har været på høsttidspunktet. Riesling er også en druesort, som egner sig til sen høst i områder hvor efteråret er varmt og solrigt.

Riesling hvidvine, fermenteres typisk i ståltanke eller lignende for at bevare frugtnoterne og friskheden i vinen. Når vinen er tappet på flaske, er der nogle Riesling vine der, grundet druens høje syre, kan ligge i rigtig mange år og udvikle tertiære noter – altså den type noter der kommer med lang lagring. Det kan fx være noter af honning og petroleum. Riesling er bl.a. kendt for sine petroleums-noter.  

Hvor laves der især Riesling?
Tyskland er et stort Riesling land – og Riesling er landets vigtigste drue. Inden for vinens verden tales der ofte om kolde, moderate og varme klima zoner, da de har stor betydning for den endelige vin vi får serveret i glasset. Og i Tyskland er der primært tale om en kold klima-zone. Tyskland har 13 vinregioner, men der er især tre interessante, når vi taler om Riesling nemlig; Mosel, Rheingau og Pfalz.

Mosel: Mosel er det køligste område af de tre og ligger også nordligst. Vinene her er generelt lidt lettere sammenlignet med Riesling vine fra Rheingau og Pfalz. Da der er tale om koldt klima, så har floden en vigtig funktion ift druerne – nemlig at reflektere solen i vandet, således druerne får så meget sol og varme som muligt. De bedste Riesling vinmarker ved Mosel ligger på stejle stenede skråninger ned til floden – disse skråninger vender mod syd eller syd-øst.  

Rheingau: Når vi taler om Rheingau så bevæger vi os til en af Tysklands andre floder nemlig Rhinen. Sammenligner vi disse vine helt generelt med Riesling fra Mosel, så er Rheingau Riesling mere tør og har mere ”krop”. Vinmarkerne i Rheingau ligger på stejle sydvendte skråninger på den nordlige side af floden.

Phalz: Riesling fra Phalz er typisk tørre hvidvine med en medium fylde. Regionen ligger over mod Frankrig og tæt på Alsace, hvor der også laves Riesling. Sammenlignet med de to andre tyske vinregioner, så har Phalz et varmere klima, da regionen ligger i læ af bjergkæden Vogeserne. Klimaet er varmt og tørt med en lang vækstsæson.  

Fransk Riesling:
Der laves naturligvis også Riesling i Frankrig og nærmere betegnet i Alsace, som ligesom den tyske region Phalz, også ligger beskyttet af Vogeserne. Det betyder, at det faktisk er en af de mest solrige og tørre vinregioner i Frankrig. De bedste vine kommer fra enkelt-vinmarker, der har klassifikationen Grand Cru. De kan ligge længe og lagre i flasken og udvikle tertiære noter som tørret frugt og honning. Generelt så er Riesling vine fra Alsace tørre og aromatiske og byder på duft af bl.a. stenfrugt og blomster. De har en medium fylde samt høj syre. I Alsace anvender man også udtrykket Vendanges Tardives på lablen såfremt det er en sødere hvidvin, hvor druerne er høstet sent.       

Australien:
Kigger vi uden for Europa så produceres der også Riesling i Australien bl.a. i regionerne Eden Valley og Clare Valley. Selv om vi jo kender Australien for at være et varmt land, så ligger disse to områder i en højde der gør, at klimaet er et moderat klima og dermed passer til at dyrke en drue som Riesling.

Riesling kan serveres til:
Når vi sammensætter Riesling med mad, er det en god idé, at være opmærksom på, om det er en tør eller sød Riesling, for det vil have stor betydning for hvilken type mad man typisk vil servere til. Ønsker man et glas lækkert hvidvin til terrassen, så er det bare at vælge sin favorit type.

Tør Riesling: Her kan du fx servere let krydrede asiatiske retter, sushi eller fisk.
Sød Riesling: Den kan du fx servere til lyst kød eller ost.
Mousserende Riesling: Kan fx serveres som aperitif eller til sushi

Findes der økologisk Riesling?
Ja helt sikkert – du finder bl.a. økologisk Riesling fra Regionen Pfalz.

Oversigt:
Druesort: Riesling
Tør / Sød: Fra de helt tørre til de søde vine
Syre: Højt syreindhold
Fylde ”krop”: Lette til stor fylde