Fri fragt v/køb for min. 599 kr

Tilmeld nyhedsbrev her og få 10% rabat på første køb

Parés Baltà - økologisk og biodynamisk vingård

Parés Baltà er en familievingård, der ligger i regionen Penedès i det nordøstlige Spanien, nærmere betegnet i Catalonien. Det er en vingård med mere end 220 års historie og bag vingården i dag står familien Cusiné, som nu er drevet af 3. generation, Joan og Josep Cusiné Carol. Hos Parés Baltà produceres der vine og cava’er af høj kvalitet og derudover er vingårdens vine økologiske og dyrket biodynamisk. Udover deres økologiske og biodynamiske vine, laver huset også en række naturvine og herunder også en Pet Nat samt en Orangevin. Det er også en vingård, som kombinerer nye friske idéer med det traditionelle og som både anvender områdets traditionelle druer som fx Grenache, Xarello, Macabeu og Parellada - men også den mindre kendte drue nemlig Carignan Blanc i hvidvinen Satèl-lit. Bag Parés Baltàs vine står de to ønologer Maria Elena Jimenez og Marta Casas, som også er gift med Joan og Josep Cusiné.


Parés Baltàs vinmarker er altid blevet dyrket økologisk og i 2012 begyndte vingården også at dyrke vinmarkerne biodynamisk. De har fx en gedeflok, som bidrager til naturlig befrugtning af jorden samt bier, der hjælper med at bestøve.

Karakteristisk for Parés Baltà er også, at deres vinstokke kommer fra 5 forskellige estates placeret i forskellige højder – lige fra 170 meter til 750 meter over havoverfladen. Det betyder, at der er stor forskel på de enkelte områders vinmarker bl.a. grundet forskellige jordbundsforhold, vinmarkernes placering i højden, om de ligger lidt i læ, hvilken vej markerne vender etc. Disse forhold er nemlig med til at bidrage til forskellige ”personligheder” til Parés Baltàs vine. Hos Parés Baltà laves der en bred vifte af klassiske vine - men så er der også Parés Baltà Microcuvéer. En række vine og cavaer som produceres i et lille antal - nogle laves der mindre end 500 stk af. Disse Microcuvéer laves kun i de bedste årgange - og i disse vine og cavaer har Parés Baltà ønsket at udtrykke elegance, karakter og områdets terroir. Eksempler på disse Microcuvéer er: Blanca Cusine, Satèl-lit, Amphora Roja og rødvinen Hisenda Miret.

Den gamle Cava kælder
Når man bevæger sig ned i vingårdens Cava kælder, er det lidt som at bevæge sig ned i en anden verden. For at komme ned i kælderen, går du ned af en række trapper, til du til sidst er 10 meter under jorden – i en stenkælder med hvælvinger og gange fulde af cavaflasker, der ligger og lagrer i en helt naturlig og konstant temperatur på 14-15 C.

Historisk tilbageblik
Tager vi et historisk tilbageblik, så har Parés Baltà rødder helt tilbage til det 18. århundrede – og allerede i 1790 blev de første vinstokke plantet omkring selve vingården. I 1978 overtog Mr Joan Cusiné Hill vingården. Han kom selv fra en familie, der dyrkede vin – og selv i en alder af 80 år hjalp han stadig til i vinmarkerne. I 80’erne overtog hans søn Joan Cusiné vingården – og hans første hvidvin var Blanc de Pacs, som stadig produceres i dag og som du kan læse mere om her. I 2000 overtog næste generation vingården, nemlig Mr Joan Cusiné Hills børnebørn, Joan og Josep Cusiné Carol, som har tilført vingården nye friske idéer samtidig med at traditioner er videreført.