Fri fragt v/køb for min. 599 kr
Der er masser af spændende mousserende vine fra hele verden at vælge imellem til årets sidste aften, men uanset om man sværger til Champagne, Cava, Prosecco, Sekt eller måske endda til noget så spændende som mousserende vin fra Danmark, så er oplevelsen af hvad du drikker helt afhængig af, at den passer til situationen. Det vil sige, at den mousserende vin bør passe til det den evt. må blive serveret til eller som - dvs. er det til velkomstdrink, mad, kransekage etc. Og her er mængden af sukker i den mousserende vin en afgørende faktor.
Når du ser betegnelsen Extra Brut, Brut etc. på en mousserende
vin, så refererer det til restsukkeret i den mousserende vin og beskriver dermed
graden af sødme eller tørhed. Kigger vi på skalaen inden for fx Cava, så er den
mest tørre type, den der hedder Brut Nature mens Dulce er den sødeste – og indimellem
er der en række niveauer* bl.a. Brut, som du måske allerede kender:
Brut Nature: 0-3
gr sukker pr L
Extra Brut: 3-6
gr sukker pr L
Brut: 6-12 gr sukker
pr L
Extra seco: 12-17
gr sukker pr L
Seco: 17-32 gr sukker pr L
Semi Seco: 32-50
gr sukker pr L
Dulce: +50 gr sukker pr L
Velkomstbobler eller bobler til kl. 24.00
Velkomstdrink: Vil du gerne servere et glas bobler inden Nytårsmiddagen, så
kunne et forslag være en flaske mousserende vin, som enten er Brut Nature, Extra
Brut eller Brut afhængig af, hvor tør man ønsker sine bobler.
Klokken 24.00: Vil du gerne servere et glas bobler, når klokken slår 24.00, så kan du med fordel overveje, hvilken type mousserende vin der serveres i glassene til den søde kransekage. Vælger du fx en tør Cava eller tør Champagne og serverer den sammen med den meget søde kransekage, så vil den mousserende vin fremstå ”sur” mens smagsoplevelsen af kransekagen vil være helt fin, da den vil ”overdøve” boblerne. Det skyldes, at den søde kransekage og syren fra den tørre mousserende vin ikke passer så godt sammen. Så ønsker du en god smagsoplevelse af både kransekagen og den mousserende vin, så foreslår vi, at du sammen med kransekagen serverer en sødlig mousserende vin – også kaldet Sec eller Semi sec. Kan du bedst lide en mousserende vin som er mere tør, så kunne et forslag være at servere en mousserende vin som er Brut eller Extra brut når klokken slår 24.00 og så servere kransekagen lidt senere til en kop kaffe.
Inspiration til mousserende vine
Velkomstdrink:
-Rosé Cava (Brut) fra den økologiske og biodynamiske vingård, Parés Baltà, Klik her
-Skal det være ekstra godt: Vintage og Gran Reserva Blanca Cusiné (Brut Nature) fra 2011, Klik her
Kransekage:
Blanc de Blancs (demi Sec) fra sydfranske Languedoc, Klik her
Vi ønsker jer alle en fantastisk nytårsaften!
*Kilde: cava.wine