Fri fragt v/køb for min. 599 kr

Tilmeld nyhedsbrev her og få 10% rabat på første køb

Prieuré Saint Jean de Bébian - Languedoc, Frankrig

En af de ældste vingårde i Languedoc

Til trods for at Bébian stammer helt tilbage fra Romertiden, er Bébian idag et moderne, innovativt og ny-renoveret vinhus. Det er en af de ældste vingårde i Languedoc. Bébian har 32 hektarer vinmarker rundt om Pézenas, som officielt modtog appelationen "grand cru" i april 2007. Dette er den bedste appelation man kan få blandt Languedoc AOC vine.


Vinene fra Bébian kan lagre længe i kælderen - også deres top hvidvin. Bébian anvender følgende druer i deres vine:

Hvidvine: Roussanne, Clairette, Grenache blanc, Picpoul og Bourboulenc.

Rødvine: Syrah, Grenache, Mourvèdre og Cabernet


Vundne priser:

Huset har i 2016 vundet 2 Double Gold Awards fra “Sakura”, som er en kvindelig japansk vinpris. Priserne er vundet for Prieuré Blanc 2014 og Prieuré Rouge 2009. På "Sakura" blev Karen Turner, Bébians tidligere ønolog, også kåret som 2016's bedste kvindelige winemaker.


Lidt histoire...

Rom gav veteranen centurion Bebianus området, som nu bærer hans navn, for 25 års tro krigstjeneste for Republikken i det 1. århundrede e.Kr. Bebianus byggede sig et hus efter romerske manér og begyndte at dyrke jorden. Han dyrkede både korn og oliven men vin blev Bebianus store succes. Druerne var hovedsageligt Muscat og Carignan og vinen blev sendt via Narbonne og ud til hele det romerske emperium i forseglede lerkrukker.


Efter Romerrigets fald i det 5. århundrede var området omkring Bébian overladt til sig selv frem til det 11. århundrede, hvor cisterciensermunkene bosatte sig, byggede et kapel og begyndte, med stor succes, at lave vin fra vinstokkene i Bébian. Munkene udvidede området og stoppede alt andet landbrug således, at de stort set kun dyrkede vin.  


Vinproduktionen overlevede de næste mange hundrede år frem til det 18. århundrede trods flere krige, herunder 100 års krigen som bragte den Sorte Prins til området med hans hær, der gjorde store skader på vinmarkerne, og som gav påbud om at dyrke korn fremfor vin.


Gården og jorden blev i 1952 købt af Maurice Roux, hvis søn Alain Roux renoverede og omlagde produktionen således, at fokus nu kun var på høj kvalitet. Han indførte i 1970erne druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre samtidig med, at han bevarede de oprindelige druer som fik følgeskab af de klassiske Châteauneuf-du-Pape sorter af Roussanne, Marsanne, Clairette, Counoise, Bourboulenc og Grenache gris.


I 1994 overtog Chantal Lecouty og Jean-Claude Le Brun og førte Alains arbejde videre og i 2004 kom Karen Turner til. Karen har bragt vinen til nye højder, hvilket ses i diverse anerkendelser herunder fra Robert Parker, der har tildelt Prieuré Saint Jean de Bébian rouge 93 point. Vingårdens fokus er i dag at finde tilbage til rødderne og fastholde den høje kvalitet i kombination med nye og innovative ideer og hjælpemidler. Det gamle kapel er derfor blevet renoveret og en ny innovativ og ekstraordinær vinkælder blev bygget for nogle år siden.