Fri fragt v/køb for min. 599 kr

Tilmeld nyhedsbrev her og få 10% rabat på første køb

Hvad er økologisk vin i EU?

Økologisk vin er ofte styret af nationale eller overnationale definitioner for hvad der skal til, for at man må kalde sin vin økologisk.

I de klassiske europæiske vinlande som Frankrig, Spanien og Italien gælder EU’s regler for økologisk vinproduktion.

Indtil d. 1. august 2012 var der ikke noget der hed økologisk vin i EU, kun vin lavet på økologisk producerede druer. Men i 2012 blev der lavet et omfattende regelsæt dækkende ikke kun hvordan druerne skal håndteres i marken, men også hvordan hele produktionen efter høst skal og kan foregå. Det blev hermed også muligt at certificere vinen som økologisk og benytte det grønne økologimærke fra EU.

I praksis betyder det, at økologisk vin ikke kun er nul sprøjtning af pesticider i marken og kun brug af naturlig gødning. Nu er der også regler for brugen af tekniske metoder i produktionen samt hvilke (og hvor meget) tilsætningsstoffer, der må bruges i fremstilling af økologisk vin.

For eksempel gælder det at:

  • Alle ingredienser i den økologiske vin skal være økologisk certificerede dvs. både druerne, gæren, ekstra sukker, vinjuice, alkohol m.m.

  • Visse tekniske metoder såsom varmebehandling over 70 grader, elektrodialyse til at styre syreindholdet og korrektion af alkoholindholdet ikke må anvendes ved produktion af økologisk vin.

  • Der kun må anvendes et begrænset antal tilsætningsstoffer i økologiske vine og mindre af dem end i konventionelle vine.
        
    - Der bruges mange forskellige tilsætningsstoffer i vin og i konventionel vin, tæller man typisk op til 50-60 forskellige. I økologisk vin er 30 forskellige tilladt, hvoraf kun sulfitter (Svovl) skal være deklareret på flasken.

    - Svovl er det vigtigste tilsætningsstof i vin og benyttes bl.a. til konservering ved at sikre mod oxidering, ligesom det dræber visse bakterier og stopper uønsket gæring. For svovl gælder det, at man ved økologiske vine må bruge 100 mg pr. L i en rødvin med under 2 g. sukker pr. L, hvor man ved ikke økologiske vine må benytte 150 mg. Ved hvidvine og rosé gælder 150 mg/L mod 200 mg. Er der mere sukker i stiger mængden af svovl, der må tilsættes.

 

Mere end økologi?
Søger du vine som har taget skridtet videre ift økologi, så kan du finde det ved at kigge mod biodynamiske vine samt naturvin.