Fri fragt v/køb for min. 599 kr

Tilmeld nyhedsbrev her og få 10% rabat på første køb

Sauternes fra Château Raymond Lafon, Bordeaux. 2016

349,00 kr.

Sauternes - dessertvin fra Bordeaux
Château Raymond-Lafon, der ligger i Bordeaux i den sydvestlige del af Frankrig, blev bygget tilbage i 1850 af Mr. Raymond Lafon. I 1972 købte Francine og Pierre Meslier Château Raymond-Lafon og siden 1990 har deres børn Marie-Françoise, Charles-Henri og Jean-Pierre drevet vingården videre.

Det er en mindre vingård og vinmarkerne er omkranset af Château d’Yquem’s marker. Dessertvinen er lavet på et klassisk blend af hvide druer fra Bordeaux, nemlig Sémillon og Sauvignon Blanc. Druerne til deres Sauternes håndplukkes og markerne gennemgås 3-4 gange i de "nemme" år og helt op til 10 gange på et svært år, alt efter hvordan svampen Botrytis udvikler sig i det pågældende år. 

Dessertvin lavet på ædel-råd
Sauternes er en af verdens helt store typer af dessertvin og er lavet på druer påvirket af svampen Botrytis, som også kaldes ædel råd. Denne type dessertvin kan ikke laves alle steder i verden, da det kræver helt særlige klimatiske forhold. Druerne skal gro i et område med fugtige morgener efterfulgt af tørre og solrige eftermiddage. De fugtige morgener gør at svampen kan gro - men samtidig er det vigtigt, at druerne først bliver påvirket af Botrytis, når de er fuldt modne. Når svampen har sat sig på druerne laver den en masse små huller i druens overflade. Det betyder, at med de tørre og solrige eftermiddage, så vil varmen og solen få vandet i druerne til at fordampe samtidig med, at svampen på druerne ikke udvikles helt så hurtigt. Når vandet fordamper fra druerne, så opstår der en koncentrering i druerne af både syre, sukker og aromaer - og faktisk så giver Botrytis helt særlige noter som fx honning og abrikos. 

Udviklingen af Botrytis på druerne udvikler sig aldrig jævnt på de enkelte klaser. Derfor kræver det, at vingården gennemgår markerne flere gange ligesom Château Raymond-Lafon også gør, når de skal høste druerne til deres Sauternes. Det betyder også, at det er en fordyrende proces og at vingården har behov for dygtige medarbejdere i marken til at høste druerne over en længere periode. Det er ikke alle år, at det er muligt at høste druer til Sauternes, da det kræver denne fine balance mellem de fugtige morgener og de varme og solrige eftermiddage. 

Duft- og smagsnoter:
Raymond Lafons Sauternes er en fyldig og meget sødmefuld dessertvin. Den har fx noter af ananas, mango, passionsfrugt samt honning. Eftersmagen er lang.

Serveringsforslag:
Du kan fx servere denne Sauternes til frugtige desserter med citrus eller æble - eller til både ost og foire gras.

Specifikationer:

Land: Frankrig
Område: Bordeaux, Sauternes
Druer: 80% Sémillon og 20% Sauvignon Blanc
Alkohol: 
Serveres fx til: Foire gras, ost eller frugtige desserter med fx citrus og æble
Serveres ved: 6-8 grader
Flaskestørrelse: 75 cl
Økologisk: Nej
Indeholder sulfitter: Ja, alle vine indeholder sulfitter, da de opstår under fermenteringen

1
+
Tilføj til kurv