Du er måske stødt på økologisk vin og biodynamisk vin - og
måske endda også betegnelsen Naturvin. Men hvad er egentlig forskellen?
Helt overordnet, så er reglerne omkring økologisk vin,
biodynamisk vin samt Naturvin forskellige. Kigger vi fx på økologisk vin i
Europa, så er reglerne her defineret af statslige eller overnationale enheder (eks.
EU) mens biodynamisk vin er regelsat af forskellige nationale og internationale
foreninger, med Demeter og Biodyvin som de mest respekterede. Og til sidst har
vi Naturvin, hvor der ikke findes nationale eller overnationale regler, men som
mest af alt kan opfattes som et fællesskab, der betragter naturlig vin, som ren
gæret druesaft uden eller så godt som uden nogen form for manipulation.
Men hvad er så den egentlige forskel?
For at forstå dette kan man opdele det i en rangering, hvor
vi med hvert niveau kommer lidt tættere på naturen. Og for at gøre det lidt
mere kompliceret tilføjer vi lige endnu et niveau ”vin lavet på økologisk
dyrkede druer”.
1.
Vin lavet på økologisk dyrkede druer
2.
Økologisk vin
3.
Biodynamisk vin
4.
Naturvin
Vin lavet på økologisk dyrkede druer
Indtil 2012 var der ikke en økologicertificering af vin i EU.
Man talte derimod om vin lavet på økologisk dyrkede druer. Økologisk dyrkede
druer betyder, at der ikke bruges kunstgødning i marken, og at vinbonden ikke sprøjter
mod skadedyr med pesticider, fungicider eller herbicider. Derudover bruges der ikke
genmodificerede stoffer (GMO). Det er dog tilladt at bruge bl.a. svovl og den
såkaldte Bordeauxblanding af kalk, kobber og vand mod svampeangreb. Målet er et
så tæt på naturligt landbrug som muligt, hvilket dog øger arbejdsmængden og
dermed gør det dyrere at lave vinen.
Økologisk og biodynamisk vin
Økologisk og biodynamisk vin tager deres udgangspunkt i økologisk dyrkede
druer, men har også regler for resten af produktionen og mere eller mindre hele
vejen ud til vinen flaskes. Her er der fx specielle krav til hvad og hvor meget,
der må bruges til at styre eller manipulere vinen. Der bruges mange forskellige
tilsætningsstoffer i konventionel vin bl.a. til at styre smagen, mængden af
sukker kontra alkohol eller for at undgå vinsten og ikke mindst til at give
vinen en længere holdbarhed. Man taler her tit om sulfitter i vinen og lad os
her lige slå fast, at der altid er sulfitter i vin, da det opstår naturligt
under gæringen. Så ingen vin uden sulfitter*. I forhold til sulfitter, er det derfor
et spørgsmål om, hvorvidt der tilsættes sulfitter – og hvis der gør, hvor meget
ekstra der tilsættes vinen. Det handler grundlæggende om, hvor meget svovl, der
må tilsættes vinen. Svovl bruges specielt til at dræbe uønskede bakterier eller
gærrester og kan dermed bruges både til at styre selve gæringen og give
ekstra holdbarhed.
I økologisk vin må der bruges færre tilsætningsstoffer
og mindre af dem end i konventionel vin og når det gælder biodynamisk vin, så
skruer man skruen lidt hårdere og tillader endnu mindre. Specielt grænsen for
mængden af svovl er klart defineret for både økologisk og biodynamisk
vinproduktion.
Biodynamisk vin skiller sig også ud i forhold
til selve filosofien omkring det at lave vin eller i det hele taget, det at dyrke
landbrug. Tanken er rettet mod at have en fuld holistisk tilgang til naturens
kredsløb hvor alt hænger sammen, i afhængighed til hinanden hvor mennesker,
dyr, planter ses som en samlet levende organisme. Det indebærer bl.a.
kompostering, naturlig befrugtning fx gennem bistader, brugen af naturlig gær
etc. Den biodynamiske vinmark skal i sin helhed være selvbærende gennem
biodiversitet. Derudover er rytmer og energier vigtige i den biodynamiske
proces. Ruben Steiners (1924) filosofi om at landbrug (og livet i sin helhed)
skal hænge sammen med de kosmiske bevægelser. Ud fra dette er der skabt en
kalender, som flere biodynamiske vinbønder følger og bevægelserne af månen, solen,
stjerner og planeter guider den biodynamisk vinbonde til hvornår, forskellige aktiviteter
i processen bør foretages. Det gælder fra marken til hvornår, man bør drikke den
færdige vin. Mest udtrykt ses det dog i marken, hvor kalenderen opdeles i 4
faser; rod, frugt, blomst og blad som alle igen er forbundet til jordens
elementer jord, ild, luft og vand der igen er kategoriseret efter månen,
stjerner og planeters konstellation. Her er Rod-dage bedst til beskæring, Frugt
er er bedst til høst, Blad er vandingsdage etc.
Ok, det kan lyde lidt tosset, men noget virker og man ser flere og flere, der orienterer sig i denne retning**.